Sla

Beschrijving: 

Sla is niet meer weg te denken uit onze keuken. Lekker en gemakkelijk om als bijgerecht/garnituur aan te bieden. Met mayonaise, balsamicoazijn of een vinaigrette wordt dit door iedereen gesmaakt. Je kan sla niet alleen als rauwkost eten maar er bijvoorbeeld ook soep mee maken. Sla is niet zomaar sla: op ons veld staan 6 verschillende sla's, elk met hun eigen smaak en oogstwijze:

1. Kropsla: Ook wel botersla genoemd - vanwege het boterzachte blad dat wegsmelt in je mond - is waarschijnlijk de bekendste en populairste sla. Deze sla vormde oorspronkelijk ook geen krop, maar een bos fijne blaadjes zoals bij snij- en pluksla. Hij is met de jaren zo geselecteerd tot de sla die we we nu kennen als kropsla. Hoe oogsten?: Je snijdt de krop net boven de grond af van de stengel. Versleten blad mag je op de grond laten liggen.

2. Snijsla/meslun: Gaat terug naar de oorspronkelijke, niet-kroppende vorm van sla. Het zijn kleine, tongvormige blaadjes, zijn in het vroege voorjaar een goede vervanging van kropsla. Erg lekker in rauwkostslaatjes!Hoe oogsten?: Als de blaadjes 10 tot 15 cm groot zijn, snij je ze met een mes net boven de grond af. Na het snijden begint de sla terug te groeien.

3. Pluksla: Een sla met een open rozet. Het blad is wat langer en krokanter dan bij kropsla. De grote bladeren van pluksla kan je ook stoven.Hoe oogsten?: De krop oogst je niet in zijn geheel, maar je plukt telkens het onderste blad en laat de plant doorgroeien.  

4. Eikenblad- en krulsla: Een nieuwe niet-kroppende slasoort, die een twintigtal jaren gelden als delicatesse op de markt verscheen. De groene variant heeft iets weg van andijvie, maar met een verfijnde, zoete smaak. De rode variant lijkt wat op een eikenblad en maakt je bord wat kleurrijker. Hij heeft een fijne, zachte smaak.Hoe oogsten?: (zie kropsla)

5. Ijsberg- en bataviasla: Deze sla heeft een knapperig, krokant en sappig blad. Deze sla is waarschijnlijk vanuit de VS in Frankrijk terechtgekomen. Tijdens WOII konden de soldaten hun ijsbergsla niet missen en lieten ze hem telen door lokale boeren. Zo is hij ook in Europa populair geworden. Deze sla is ook langer houdbaar: je kan hem in een plastiek zak in de ijskast bewaren (hij blijft vers en knapperig tot een week na de oogst).Hoe oogsten?: (zie kropsla) 

6. Bataviasla: Deze sla ligt ergens tussen kropsla en ijsbergsla in. Hij is krokanter dan kropsla en malser dan ijsbergsla. Wordt erg gesmaakt en is voor vele van onze leden een aangename ontdekking.Hoe oogsten: (zie kropsla)

Veld: 
Oogststatus: 
Niet te oogsten
Afbeelding: