sinaasappelcake met pompoen

Ingrediënt van het veld maar momenteel niet beschikbaar
250 gr Pompoen
Ingrediënten die niet groeien op het veld: 

Zeste van 2 bio sinaasappels

sap van 1 sinaasappel

zest van 1 bio citroen

200g fijne spelt bloem

100g amandelmeel

1 pakje bakpoeder

100g cocos olie

2 gulle eetlepels volle yoghurt

4 eieren

150g ruwe rietsuiker

vanille

 een snufje zout

Recept: 

Stoom het vruchtvlees van de pompoen gaar.  Rasp de zeste van de citrusvruchten zeer fijn en pers 1 sinaasappel uit.  Mix de gare stukken pompoen fijn samen met het sap en de zeste.  Voeg alle andere ingredienten toe.  Om gemakkelijk te mengen kan je de cocos wat laten smelten in de oven die je voorverwarmt.  Voor een fijn beslag en een mooi homogene cake kan je alle ingredienten onder elkaar mengen met de handmixer of de foodprocessor als je die hebt.  Vet een grote cakevorm in of bekleed met bakpapier.  Giet het beslag erin.  (Of je kan het ook over kleine vormpjes verdelen.  Verkort dan de baktijd met de helft of nog minder.)  Een grote cake bak je in 50 minuten gaar op 175 graden.  Elke oven is een beetje verschillend, ook het soort bakvorm dat je gebruikt bepaalt mee het eindresultaat.  Ik gebruik een ouderwetse ronde metalen sprinvorm die ik onderin bekleed met  bakpapier.  Mijn ervaring is dat de cake het beste gaart als je hem op de bodem van de oven zet.  Zet je hem hoger dan is de onderkant dikwijls niet goed gebakken als de bovenkant al tamelijk droog is.  Test de gaarheid door even met een satéprikker in het gebak te prikken.  Er mag geen beslag meer aan de prikker blijft kleven.  Het gebak is dan niet nog niet droog maar heerlijk sappig.  Het lekkerst is deze cake de tweede dag vind ik persoonlijk, maar meestal is hij hier dezelfde dag bijna helemaal op.  Wie het graag wat zoeter heeft kan de cake doorsnijden en er sinaasappelconfituur tussen doen en/of slagroom erbij.