Venkel maaltijdsoep

Ingrediënt van het veld en beschikbaar
1 flinke teen Look
Ingrediënt van het veld maar momenteel niet beschikbaar
2 knol + loof Venkel
1 Ajuin
Ingrediënten die niet groeien op het veld: 

bouillon, droge witte wijn, 2dl room(van koemelk of haverroom), 2 flinke eetleperls bloem, gehakt (gemengd gehakt of veggie), peper en zout

Recept: 

Als lekkerlanders hebben we het voordeel om ook het groene frisse loof van de venkel te kunnen oogsten.  Voor het aanbod in de winkel is dit blijkbaar niet interessant want het loof verwelkt relatief snel.  Maar het is niet minder lekker of voedzaam dan de knollen zelf.  Daarom verwerk ik het graag in een voedzame maaltijdsoep met een lekker homp brood erbij.  Ik begin zoals gewoonlijk met het zoet stoven van een uitje in wat olijfolie en snijdt inmiddels het loof en de steeltjes fijn die gaan mee in pot en daarna gaat bouillon erbij.  Dit laat ik een 20-tal minuten koken tot het gaar is.  Halverwege doe ik daar 2 eetlepels bloem bij, die vormt aanvankelijk klonters maar vermits we dit deel van de soep gaan fijn mixen lost dat probleem zichzelf op.  Inmiddels zijn de knollen aan de beurt.  Ik snijd ze in fijne reepjes en stoof ze even aan in wat olijfolie samen met een gesnipperd teentje look.  Vervolgens zet ik hem net onder in droge witte wijn.  Laat dit even doorkoken zonder deksel zodat de alcohol eruit kan verdampen.  Het frissen zuur van de droge wijn gaat goed samen met de anijssmaak van de venkel.  Na 5 minuten koken kan je hetdeksel op de pot zetten en draai je het vuur lager, laat nu rustig 20 (beetgaar) tot 30 (gaar) minuten pruttelen.  Mix na voldoende gaartijd de bouillon met de stelen, dit is de basis van je soep.  Verkruimel het gehakt bij de stukjes venkel en laat even mee koken tot het gaar is.  Doe dit bij de gemixte soep basis.  Doe er nu de room bij.  Laat niet meer koken anders schift de room.  Serveren met een flinke homp voedzaam volkoren brood. mmm