drinkbouillon

Ingrediënt van het veld maar momenteel niet beschikbaar
1 Knolselder
1 Prei
1 takje Tijm
2 blaadjes Salie
Ingrediënten die niet groeien op het veld: 

water, miso pasta, peperkorrels, zout

Recept: 

Tijdens de herfst en winter kan je wel een lekker opkikkertje gebruiken.  Als tussendoor, of 's avonds, het maakt niet uit wanneer je deze warme groentenbouillon drinkt.  Je gezondheid zal er wel bij varen.   Gebruik bijvoorbeeld de steeltjes van de knolselder, het groen van de prei, steeltjes van peterselie of venkel of andere restjes van groenten zoals schillen van asperges en kruiden die smaak aan je bouillon kunnen toevoegen (als het bio is hoef je je geen zorgen te maken over resten van sproeimiddelen die op schillen aanwezig zijn.).   Je kan experimentere met verschillende soorten gorenten, maar nooit met tomatenstelen, paprika stelen of aardappeloof want dat is allemaal giftig.  Hak alles tamelijk fijn dan kunnen alle goede bestanddelen onttrokken worden aan de plantendelen, zet ze onder koud water en breng aan de kook. Doe er een paar zwarte peperkorrels  bij voor extra pit.  Na 5 minuten doorkoken draai je het vuur laag en laat je het trekken net onder het kookpunt met het deksel op de pot (zo heb je minder energie nodig en blijven alle aroma's in de bouillon).  Voeg het takje tijm toe (tijm is goed voor de luchtwegen)  Heb je wat keelpijn voeg dan zeker enkele blaadjes salie toe.  Je kan ook andere kruiden gebruiken die je lekker vindt maar overdrijf nooit.  Laat het geheel een uurtje trekken, giet het dan door een zeef en breng op smaak met miso pasta, een mespuntej kurkuma en een snufje zout.  Of je kan ook voor sojasaus of wat extra bouillonpoeder kiezen als je het pittiger wil.  Of helemaal naturel kan ook.   Ik maak deze groentenbouilolon meestal na het avondeten met restjes van groenten, later op de avond kruip ik onder een dekentje met een boek en een kop van mijn bouillon, gewoon zalig :)  Andere ingrediënten die je kan gebruiken: schillen van gewassen wortelen, een uitje, een stukje gemberwortel, een laurierblaadje, een teentje look, rozemarijn, marjolein, lavas (heeft een sterke smaak) koriander zaadjes, een takje snijbiet, een koolblad of steel van de kool, ...