onvergetelijke pure snijboontjes (2 pers.)

Ingrediënt van het veld en beschikbaar
400g gele snijboon Nieuw-Zeelandse spinazie
Ingrediënt van het veld maar momenteel niet beschikbaar
1 Ajuin
Ingrediënten die niet groeien op het veld: 

botereen weinig zeezout

Recept: 

De snijbonen in hun geheel ongeveer 10 min. stomen (vermijdt overmaatse bonen met harde nerven, deze gebruik ik om toe te voegen aan een soep) Test altijd even voor de gaarheid, anders nog een paar minuutjes langer laten stomen. Stoof ondertussen een uitje in wat romige boter (niet bruin laten kleuren). Koel de gaar gestoomde snijboontjes heel even onder koud stromend water af, laat ze uitlekken. Snijdt ze nu in stukken van ongeveer 2 à 3 cm lang en doe ze bij de zacht gestoofde ui.Bestrooi met een klein beetje fijn zeezout, nog een minuutje laten stoven, (eventueel een klein beetje vocht toevoegen.)  Proef nu de pure subtiele smaak van snijboontjes.

Combineer met vette vis zoals verse haring of makreel, of met kip met citroen, Vooral geen zoute worst of hamburger want dan verdwijnt de fijne smaak van de snijboon helemaal naar de achtergrond, azijn, muskaatnoot en peper kunnen het verlies niet compenseren. 

Als kind lustte ik geen snijbonen,  ik kende alleen de versie van mijn grootmoeder, (door een snijmolentje gehaald, tot brij gekookt met azijn erbij.)  Tot ik een restaurant deze pure bereiding van snijboontjes proefde.  Elke zomer wacht ik nu op de eerste snijboontjes, hoe verser je ze klaarmaakt hoe beter.