Waarom CSA?

CSA  = community supported agriculture. Landbouw voor en door de gemeenschap dus. Het CSA principe heeft 3 belangrijke peilers:

 

Ecologische duurzaamheid: Met lokale voedselvoorziening, het beperken van de voedselkilometers, en dus minder CO2 uitstoot, willen we onze gemeenschap voorzien van gezond voedsel. Door het natuurlijk telen van groenten zorgen we voor een vruchtbare bodem waarvan ook de volgende generaties nog kunnen genieten.

Economische duurzaamheid: Door het systeem van voorafbetaling zorgen we ervoor dat de boer gegarandeerd is van een inkomen. We streven hierbij niet naar winstmaximalisatie maar enkel naar een eerlijk loon, lokale fairtrade als het ware. De boer kan zijn onkosten voorfinancieren en loopt niet het risico dat hij geen loon heeft door een mislukte oogst. In theorie delen de plukkers in het risico, maar in praktijk wordt het risico vermeden door de grote variëteit groenten en kunnen de plukkers vaak genieten van de overvloed aanwezig op het veld (een bepaalde soort kool kan eens een jaar tegenslagen, maar het is de boer zijn taak om op elk moment van het jaar een voldoende variëteit aan groenten aan te bieden, zodat er altijd voldoende keuze is).

Sociale duurzaamheid: Betrokkenheid van de plukkers is heel belangrijk voor de gemeenschapsondersteunde landbouw. Daarom dragen we medezeggenschap en transparantie hoog in het vaandel. We hanteren een open boekhouding en geven de plukker inspraak als er belangrijke beslissingen moeten genomen worden over hun boerderij. Verder organiseren we samen allerhande activiteiten zoals kookavonden, oogstfeesten, ... . Er wordt ook gekeken naar mogelijke samenwerkingen met andere organisaties zoals Transitie Klein-Brabant, Velt, Natuurpunt, LETS,… We streven ernaar zo goed mogelijk geïntegreerd te zijn in de maatschappij.

Voor meer informatie over het CSA-principe zie http://www.csa-netwerk.be