Rundergehaktballetjes met tuinbonen & citroen (4 pers.)

Ingrediënt van het veld maar momenteel niet beschikbaar
1 Ajuin
2,5 eetlepels fijgehakt Dille
2,5 eetlepels fijgehakt Koriander
2,5 eetlepels fijgehakt Munt
2,5 eetlepels fijgehakt Peterselie
350 gram Labboon
4 takjes Tijm
8 tenen (jawel :-)) Look
8 (in stukjes van 2cm gesneden) Lente-ui
Ingrediënten die niet groeien op het veld: 

4,5 el olijfolie2½ el citroensap½ l kippenbouillonzout en zwarte peper300 gr rundergehakt150 gr lamsgehakt

120 gr broodkruim1 el baharat specerijenmix1 el gemalen komijn2 th lepels fijngehakte kappertjes, 1losgeklopt ei

Recept: 

1. Doe alle ingrediënten voor de gehaktballetjes in een grote kom:gehakt, ui (fijngesneden), 120 gr broodkruim, 2 el fijngesneden bladpeterselie (+1/2 el extra om te garneren), 2 el fijngesneden munt, 2 el fijngesneden dille, 2 el fijngehakte koriander, 2 tenen fijngewreven knoflook, 1 el baharat specerijenmix, 1 el gemalen komijn, 2 th lepels fijngehakte kappertjes, 1losgeklopt ei. Voeg 3/4 theelepel zout en een royale hoeveelheid versgemalen peper toe en vermeng alles grondig met de hand. Vorm er balletjes van met een grootte van ongeveer een pingpongbal.

 

2. Verhit 1 eetlepel olijfolie in een heel grote koekenpan waarvoor u een passend deksel hebt. Bak de helft van de balletjes 5 minuten rondom bruin, schep ze uit de pan, doe er 1/2 eetlepel olijfolie bij en bak de overige gehaktballetjes op dezelfde manier. Schud ze uit de pan en maak deze schoon met keukenpapier.

 

3. Blancheer intussen de tuinbonen gedurende 2 minuten in een pan met zachtjes kokend gezouten water. Giet ze af en spoel ze af onder de koude kraan. Druk de helft van de tuinbonen uit de grote groene vliesjes en gooi de vliesjes weg.

 

4. Verhit de overgebleven olie in de koekenpan van de gehaktballetjes. Doe er tijm, knoflook en bosui in en bak ze 3 minuten op een halfhoog vuur. Doe de tuinbonen met vlies erin samen met 1 1/2 eetlepel citroensap, 3/4 dl bouillon, 1/4 theelepel zout en royaal zwarte peper. De bonen moeten vrijwel onder de vloeistof staan. Sluit de pan en laat de inhoud 10 minuten op een laag vuurtje pruttelen.

 

5. Leg de gehaktballetjes nu bij de tuinbonen in de pan. Voeg de overgebleven bouillon toe en zet het deksel op de pan. Stoof de gehaktballetjes 25 minuten op een laag vuur. Proef de saus en breng hem nog eens op smaak. Laat de saus, als hij te dun is, inkoken in de open pan. De gehaktballetjes zullen na het stoven een deel van de saus opzuigen, dus zorg ervoor dat er voldoende saus in de pan zit. U kunt de balletjes nu van het vuur af zetten.

 

6. Verwarm de gehaktballetjes opnieuw vlak voor het serveren en doe er eventueel nog een scheutje water bij. Voeg de achtergehouden kruiden, de lepel citroensap en de dubbelgedopte tuinbonen toe. Roer alles rustig door elkaar en dien de gehaktballen direct op.

 

Het is heel wat werk maar echt super lekker :-) !!

 

smakelijk

 

An