Aubergine

Beschrijving: 

Aubergine heb je in verschillende kleuren en vormen, zelfs wit (vandaar de naam eggplant). We kennen ze vooral van de typisch aubergine-kleurige vruchten, maar je hebt ze ook gestreept met andere kleurschakeringen. Je eet aubergines best niet rauw, want dan bevatten ze te veel (giftig) solanine. Na het oogsten kan je ze een dag of 10 bewaren, maar niet in een koelkast. Dat is té koud en leidt tot inwendige schade en rare smaakjes.Voor de koks: Aubergine slinkt erg in de pan en slorpt veel olie op. Om aubergine minder sponzig te maken bestrooi je ze voor het bakken met zout en zet je er een zwaar voorwerp op: véél lekkerder zo!

Hoe oogsten?:Je snijdt de groente af aan het steeltje. Let wel op voor de scherpe stekels aan de stengel en de kelkbalderen. Het is moeilijk te zien wanneer hij rijp is: de huid moet strak gespannen staan. Als je hem te lang laat hangen, worden ze sponzig van binnen. Bij twijfel: vraag het aan de boer of boerin.Oogst de grootste exemplaren eerst!

Oogststatus: 
Niet te oogsten
Afbeelding: