Savooikool rolletjes in tomatensaus (4pers.)

Ingrediënt van het veld en beschikbaar
1 eetlepel gehakte Peterselie
Ingrediënt van het veld maar momenteel niet beschikbaar
1 Savooikool
1 kg Tomaat
1 grote of 2 kleine Ajuin
1 teen Look
Ingrediënten die niet groeien op het veld: 

1 kop rijst, 2 koppen water, 300g gehakt (bij voorkeur schaap), peper en zout

Recept: 

Dit is een gerecht dat je gemakelijk op voorhand kunt klaarmaken en een uurtje voor etenstijd in de oven kan schuiven terwijl jij dan weer tijd hebt voor andere dingen.

Bereid een lekkere tomatensaus.  Iedereen heeft misschien wel zijn eigen recept maar ik doe dat zo: neem een grote ovenschaal wrijf ze in met wat olijfolie.  snijd de tomaten middendoor en schik ze mooi naast elkaar met het snijvlak naar boven.  Doe de ui in ringen en schik boven op de tomaten.  Leg er verse takjes oregano, Thaise basilicum of tijm op en druppel wat olijfolie erover.  Schijf in oven van 175 graden en laat drie kwartier garen of tot de ui bruine randjes begint te krijgen.  Terwijl de tomaten in hete oven sudderen heb je tijd om de andere ingrediënten voor te bereiden.  Kook de rijst zoals aangegeven op de verpakking.  De ideale verhouding rijst/water is 1op2.  Breng rijst en water aan de kook en draai vervolgens het vuur lager.  Laat 10 minuten zachtjes pruttelen.  Draai het vuur dan uit en laat nog 10 minuten staan.  (bij volwaardig rijst kan een langere kooktijd nodig zijn.)  Maak ondertussen de savooi schoon.  Doe de hele bladeren in gezouten kokend water.  Laat 5 minuten goed doorkoken en giet ze dan af. Koel af met stromend koud water.  Bak nu het gehakt met het teentje look.  na het bakken vermeng je de gare rijst en het gehakt.  Proef en breng op smaak.  Wat verse kruiden zoals thijm blaadjes, oregano of basilicum samen met iet pikant geven extra pit aan de vulling.  Tijd om de tomaten uit de oven te halen en door de roerzeef te draaien.  Heb je dit niet doe ze dan in de mixer en daarna door de puntzeef.  Proef en breng op smaak met peper en zout.  (zelf doe ik graag een klein snufje kaneel bij tomatensaus)  Bestrijk een ovenschotel met olijfolie en maak de rolltjes: snij de harde basis van de bladstelen driehoekig weg, dat maakt het rollen gemakkelijker.  schep op elk blad twee tot drie eetlepels vulling. Plooi de zijkanten van het blad eerst naar binnen en rol dan verder dicht.  Leg met het einde van het blad naar onder zodat de rol onder zijn eigen gewicht dicht blijft.  Bij de kleinere bladeren leg je twee bladeren half overlappen en doe hetzelfde.  Als alle rolletjes in de schaal liggen overgiet je het met tomatensaus.  Nu nog een 30-tal minuten in de oven laten nagaren en smullen maar.